Assertiviteit – Nee Zeggen

Nee zeggen is vaak moeilijk voor mensen die graag anderen ter wille willen zijn.

Je zegt Nee tegen kinderen om grenzen aan te geven, waarom niet tegen volwassenen?

Werkplekken stimuleren ‘JA’ van werknemers. Niet verkeerd, maar er moet een balans zijn tussen Ja en Nee.

We worstelen met NEE in groepsverband, omdat we bij de groep willen horen en onze eigen wil daaraan ondergeschikt maken. Nee moet gemotiveerd worden, Ja niet, dus is Ja eenvoudiger.

Mensen die geen NEE kunnen zeggen, schieten tekort bij de verdediging van hun eigen welzijn en zenden de boodschap uit ‘Ik doe alles wat jij wilt’. Dit geeft aggressieve mensen de gelegenheid tot misbruik.

Als andere mensen teveel hooi op hun vork nemen, is dat nog geen reden voor jou om hun last over te nemen. Zeker niet als jouw vork al naar capaciteit is gevuld.

Andermans noodzaak is niet automatisch jouw probleem. Ook niet als zij dat met jou proberen te delen.

Als je teveel Ja zegt, moet je dat op een gegeven moment compenseren door Nee te zeggen in situaties waarin je het minder moeilijk vind. Zoals tegen je partner of kinderen. Die dan dus de dupe zijn van je ja-knikker gedrag op het werk.

De balans is belangrijk – overal nee op zeggen geeft anderen het idee dat je bot of onbehulpzaam bent; overal ja op zeggen geeft anderen het idee dat zij hun problemen op jou kunnen afschuiven. Waar is de balans?

Zwijgen is niet goud. Zwijgen is JA. Of ‘ik ben het met je eens’. Of je wordt als zwak en besluiteloos gezien. Twijfel niet. Kan je geen beslissing nemen, zeg dan dat je niet genoeg informatie hebt voor een beslissing. Geef in geen geval een zwijgende instemming – mensen kunnen er later over vallen dat jij niet hebt aangegeven het er niet mee eens te zijn geweest als zij dachten dat jij aan hun kant stond.

Als iemand uw hulp vraagt, is het belangrijk om te weten of deze hulp niet in de weg gaat zitten met uw andere verplichtingen – zowel op het werk als thuis. Schrijf uw afspraken daarom op in uw agenda en neem geen beslissingen zonder uw agenda raad te plegen. Maak een verschil tussen informele afspraken [die eventueel zonder veel consequenties kunnen worden afgezegd] en onvoorwaardelijke afspraken [waarbij afzeggen belangrijke consequenties kan hebben]. Boek genoeg tijd tussen afspraken om haast te voorkomen.

Advertenties

2 reacties on “Assertiviteit – Nee Zeggen”

  1. Assertiviteit schreef:

    Heel herkendbaar. Vooral alsmaar stilzwijgend bijna overal mee instemmen. Ik heb lang gedacht dat het bij me hoorde als een soort karaktereigenschap. Het is wel lastig om bepaalde patronen om te gooien en wel assertief te reageren. Marjan

  2. Martyn van Halm schreef:

    Gelukkig zijn er assertiviteitstrainingen om te leren hoe je duidelijk grenzen stelt. Het prettige is dat als je assertiever in het leven staat, je grotere voldoening krijgt in de uitdagingen die het leven je stelt, omdat jij de controle houdt en deze niet zomaar afgeeft aan iemand anders.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s