Locus of Control

Locus of control (beheersingsoriëntatie) is een psychologische term, als eerste geformuleerd door J.B. Rotter en later uitgewerkt door H.M. Lefcourt,  om aan te duiden waar iemand de verantwoordelijkheid legt van datgene wat hem wordt aangedaan: bij zichzelf of buiten zichzelf. Locus of control valt onder de persoonlijkheidseigenschappen en in extreme situaties zijn er twee uitersten:

Interne Locus of Control: iemand gelooft dat hijzelf verantwoordelijk is voor alles wat hem overkomt. Resultaten of falen zijn direct gerelateerd aan het eigen gedrag, karakter of eigenschappen.

Externe Locus of Control: iemand gelooft dat externe factoren verantwoordelijk zijn voor wat hem overkomt; het lot, toeval, geluk, sociale positie, God, andere mensen.

Mentaal gezonde mensen zitten ergens in het midden. Zij weten dat veel van datgene wat hen overkomt beheersbaar is, maar lang niet alles. Wel kunnen mensen neigen naar de interne, danwel de externe kant.

Bij mensen die neigen naar de interne kant manifesteert zich dat meestal in de overtuiging dat geluk/succes maakbaar is en in grote mate beïnvloed wordt door deze overtuiging. In positieve zin hebben deze mensen meestal veel zelfvertrouwen en daadkracht, soms tot grootheidswaanzin aan toe, maar bij falen wijten zij dit ook helemaal aan zichzelf, wat kan leiden tot vertwijfeling en depressie.

Bij mensen die neigen naar de externe kant manifesteert zich dat meestal in de overtuiging dat geluk/succes in grote mate beïnvloed wordt door externe factoren. In positieve zin hebben deze mensen meestal een flegmatische houding naar het leven, en accepteren zij tegenslagen makkelijker omdat zij zelf niet de oorzaak zijn. In negatieve zin kan dit leiden tot een nihilistische levenshouding en gebrek aan focus.

Om zelf in evenwicht te blijven, is het verstandig om van beide kanten de positieve inbreng in jezelf te verenigen. Om zelfvertrouwen te verkrijgen is het belangrijk dat je jezelf overtuigt van de maakbaarheid van je succes, maar als het succes uitblijft, dan is het verstandig om een evaluatie te maken waarin je niet alle schuld voor het falen bij jezelf legt. Om niet in frustratie te zwelgen en een flegmatiekere levenshouding te ontwikkelen, is het aan te bevelen om te accepteren dat je niet iederen tevreden kan stellen en dat je je best hebt gedaan.

In het kort: doe je best om te slagen in datgeen wat je graag wilt bereiken, maar sla jezelf niet om de oren als het ondanks al je moeite niet (helemaal) gaat zoals jij wilt.

Advertenties

2 reacties on “Locus of Control”

  1. service schreef:

    Excellent, what a website it is! This web site gives valuable data to us, keep it up.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s