Boekrecensie: Lavinia Soo-Warr – “Zelfverdediging voor Vrouwen”

Omdat ik les geef in zelfverdediging aan zowel mannen als vrouwen, kreeg ik van een leerlinge “Zelfverdediging voor Vrouwen” van Lavinia Soo-War ter beoordeling.

Normaal gesproken zal ik geen uitspraken doen over andermans ideeën rond zelfverdediging, maar deze keer voel mij geroepen dit wel te doen. Om twee redenen: mensen denken vaak dat als iets in een boek is gedrukt, dat het waar moet zijn, en omdat ik van mening ben dat de technieken uit Lavinia Soo-Warr’s boek ‘Zelfverdediging voor Vrouwen’ gevaarlijk onzinnig zijn.

De zelfverdedigingstechnieken zijn in principe opgesplitst tussen aanvallen door onbekenden [op straat, e.d.] en hinderlijke intimiteiten op de werkvloer.

Mw. Soo-Warr maakt twee cruciale fouten: de technieken bedoeld tegen vreemden zijn ineffectief en zullen diegene die zich met deze technieken wapenen een vals gevoel van veiligheid geven, en de werkvloer technieken zijn extreme maatregelen tegenover milde intimiteiten – een pen in iemand’s hand steken of iemand’s pink breken omdat hij zijn hand op je knie legt is niet alleen een enkeltje ontslag, maar ook rechtvervolging.

Eerst de technieken voor op straat. Behalve dat de aanvallers in de plaatjes en uitleg kennelijk maar 1 ding tegelijk kunnen doen, zijn de verdedigingstechnieken nodeloos gecompliceerd en is een absoluut correcte uitvoering noodzakelijk om effectief te zijn. En de aanvaller moet niet plotseling van taktiek veranderen, want dan is de uitvoerder in problemen.
Daarnaast zijn de ‘grondtechnieken’, waarbij een vrouw een op haar zittende man van zich af moet zien te krijgen, lachwekkend ineffectief en zullen deze een aanrander slechts amuseren.
De straat is geen ‘gecontroleerde omgeving’ waar je iets kunt ‘uitproberen’, en technieken die werken in een oefenzaaltje, werken niet altijd op straat.

Daarbij komt ook nog de adrenaline om de hoek kijken. In een conflictsituatie wordt het lichaam volgepompt met adrenaline om te vechten of te vluchten. Deze ‘adrenalinevloed’ verminderd het denkvermogen en daarom zijn technieken die uit meer dan twee stappen bestaan al bij voorbaat uitgesloten. Zeker omdat de meeste slachtoffers niet vaak in conflictsituaties terecht komen en daardoor niet rekenen op de adrenalinevloed, waardoor de aanvaller in het voordeel is.

De werkvloer technieken uit Lavinia Soo-Warr’s boek zijn om een andere reden gevaarlijk: ongewenste intimiteiten vallen onder eenvoudige aanranding en daarom mag een verdediging hiertegen niet leiden tot mishandeling van de aanrander. Schoppen, steken met pennen, vingers breken, en ellebogen in gezichten rammen, zoals in dit boek, zijn niet alleen gronden voor ontslag op staande voet (waarbij je verwijtbaar werkloos wordt en dus geen recht hebt op een uitkering), maar ook kan de aanrander je strafrechtelijk laten vervolgen wegens (zware) mishandeling.

Het grootste probleem is dat er vanuit het martiale aspect wordt gedacht, waardoor de technieken uitdraaien op gevechten. En deze technieken zijn onvoldoende voor verdediging tegen een aanrander/berover, en overdadig tegen een collega.

Alle technieken waarbij gebruik wordt gemaakt van [geimproviseerde] wapens hebben het nadeel dat rechtvervolging bijna onontkoombaar is. En een rechter oordeelt heel anders over zelfverdediging dan het beeld dat Lavinia Soo-Warr tentoonspreidt. Niet alles is geoorloofd als iemand je aanrand. En een techniek gebruiken die een berover eerder irriteert dan onschadelijk maakt kan je je leven kosten.

Kortom, als je een boek zoekt met tips over hoe je jezelf kunt verdedigen, dit boek is het niet.

Behalve dat technieken niet uit een boekje te leren zijn, is het verstandig om van een instructeur les te krijgen. En niet van een instructeur die van mening is dat je het recht hebt om iemand te verbouwen die jou ongewenst een arm om het middel slaat…

Lavinia Soo-Warr, Zelfverdediging voor Vrouwen (ISBN 9789059471245)

Advertenties

6 reacties on “Boekrecensie: Lavinia Soo-Warr – “Zelfverdediging voor Vrouwen””

 1. for free schreef:

  My spouse and I stumbled over here different website and thought
  I should check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to looking into your web page again.

 2. Jan schreef:

  Ik denk dat je zelf een boek moet gaan schrijven.
  Het is altijd gemakkelijk om een persoon en of een boek af te kraken.
  Natuurlijk zullen er altijd betere technieken zijn, maar je weet nu eenmaal nooi hoe een aanvaller denkt, ook al ben je een instructeur op het gebied van de vechtkunst.
  Ik zeg altijd niets doen is dom, en als iemand je aanvalt of lastig valt dan ben ik het met Lavinia Soo- Warr eens dan moet jij jezelf kunnen verdedigen.
  ooit een keer een verhaal gehoord van Opa Schutte die zei beter gezond en in de nor dan invalide thuis en met een trauma die je moet zien te verwerken na een aanranding en of verkrachting.

  Vrouwen zijn nu eenmal anders dan mannen en hebben gewoon exta gemene technieken nodig om aanvallers van zich af te kunnen schudden.

  En als dat betekent dat deze aanvaller een ferme krassen over zijn gezicht krijgt van een bos sleutels, of een pen in zijn hand krijgt dan ben ik hier gemakkelijk in, als een vrouw zegt nee dan is het nee.
  Ook weten we dat hier nog wel wat onduidelijkheid over is bij dit soort mannen, (deze denken nog steeds als een vrouw zegt van nee dan bedoelen ze ja, en als ze ja zeggen is het dus ook ja. Nee bestaat bij deze gasten niet. dus ik zeg Lavinia goed boek en over elke techniek valt wel te twisten.

  Niets doen is een verloren zaak, op komen voor je vrijheid als vrouw heb maak je een steatment. 😉

  • Martyn van Halm schreef:

   Bedankt voor je reactie, Jan. Ik denk dat je de recensie toch niet helemaal goed gelezen hebt. Ik heb niets tegen zelfverdediging voor vrouwen en ben al helemaal geen voorstander van ‘niets doen’. Waar ik wel een probleem mee heb is dat de adviezen in Lavinia Soo-Warr’s boek niet alleen onrealistisch zijn, maar ook bij cursisten een gevaarlijk gevoel kunnen geven van misplaatste vaardigheid.
   Zelf een boek schrijven? Ik heb twee boeken en drie korte verhalen geschreven, dus ik weet wat het inhoudt om te schrijven. Grappig genoeg zijn mijn fictie romans minder onrealistisch dan Lavinia Soo-Warr’s non-fictie zelfverdedigingsboek.
   Ik geef zelf cursussen in conflicthantering en zelfverdediging en weet dus uitstekend wat wel en niet werkt. Iemand een vals gevoel van veiligheid geven door onzinnige technieken te leren is ronduit onverantwoordelijk.

 3. Arjan Brouwer schreef:

  Heb het boek zelf ook gelezen, er staan een aantal reacties in die zelf ook niet zou adviseren, maar om te zeggen dat het boek niet volstaat… Diegene die in de vervelende situatie zit of dreigt te geraken moet zelf beoordelen welke methode voor hem of haar werkt.

  Want wat voor mij dreigend kan zijn, hoeft voor jou absoluut geen dreiging te zijn!

  • Martyn V. Halm schreef:

   Bedankt voor je reactie, Arjan. Ik geef zelf weerbaarheidscursussen en ik kan mijzelf goed verplaatsen in slachtoffers en dreiging die voor mijzelf niet bedreigend zou zijn.

   Waar het mij om gaat is dat het valse gevoel van zelfvertrouwen wat Soo-Warr’s technieken kan geven een slachtoffer in gevaar kan brengen omdat ze denken een situatie aan te kunnen en daardoor minder geneigd zullen zijn om een veiliger alternatief te kiezen, zoals bijvoorbeeld wegrennen.

   Daarnaast zou het iemand in veel gevallen door het gebruik van een techniek uit het boek in problemen kunnen komen met werkgevers en de wet. Als je bij een collega een vinger breekt omdat hij zijn hand op je knie legt, dan kan je ontslag op staande voet verwachten en waarschijnlijk wettelijke vervolging, omdat de reactie niet in verhouding staat met de daad.

   Natuurlijk vind ik dat vrouwen zichzelf moeten leren verweren, maar dit boek is een zeer slechte raadgever, die eigenlijk meer problemen veroorzaakt dan hulp biedt.

   • Arjan Brouwer schreef:

    Beste Martyn,
    Het is ook niet zo dat ik achter deze manier van reageren sta, maar er staan wel een aantal dingen in het boek die bruikbaar zijn. Zelfverdediging en weerbaarheid zijn populaire termen en worden gauw gebruikt, misschien eigenlijk wel misbruikt voor commerciële doeleinden.

    Mvg.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s