Wrijving Wekt Wrevel

Als haringen in een ton.

Dit gezegde heeft vooral negatieve connotaties, omdat mensen nu eenmaal niet te dicht op elkaar willen leven. Niet dat steden slecht zijn—recent onderzoek heeft aangetoond dat de welvaart van stedelingen meestal beter is dan dorpelingen. Ook is er minder eenzaamheid in de stad, ondanks berichtjes van mensen die wekenlang dood in hun flat liggen voor ze worden gevonden. Het blijkt echter veel makkelijke om eenzaam te zijn in een dorp, waar, door de regels te overtreden, sneller iemand uit de kleine gemeenschap kan worden gestoten.

Maar te dicht op elkaar wonen zorgt voor veel wrijving. En wrijving wekt wrevel. De buurvrouw die haar vuilnis gewoon van het balkon gooit, de buurman die peuken uittrapt in het trappenhuis. De spanningen die oplopen door deze wrijving kunnen leiden tot licht ontvlambare situaties.

Er is een oplossing voor het probleem, alleen is het een oplossing die mensen als zo vaak hebben gehoord dat het een cliché geworden is:

Rekening houden met elkaar.

En toch, zo moeilijk is het niet. De meeste vervelende situaties komen voort uit gemakzucht en onnadenkendheid. En de meeste mensen weten wel dat ze anderen overlast bezorgen, maar het doet ze niet genoeg om er ook werkelijk iets aan te doen. Vuilnis over het balkon gooien scheelt weer enkele trappen op en af lopen. Een peuk op de grond gooien kost minder moeite dan in een blikje stoppen en in je zak bewaren tot je een asbak tegenkomt. Als je er maar vanaf bent, dan maakt het niet uit dat je er iemand anders mee opzadelt. Toch kan een dergelijke gemakzucht leiden tot een hoogoplopend conflict, wat uiteindelijk meer tijd en moeite kost dan na te denken over hoe je je gedraagt en wat je eraan kunt doen om anderen niet lastig te vallen met jouw rommel.

Advertenties


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s